Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Döbbenetes harci robotállat

2010.01.31

Az egyik legérdekesebb katonai kísérleti projekt a BigDog: az egy nap majd főleg harctéri feladatokat ellátó robotállat döbbenetesen ügyesen egyensúlyoz, négy lába segítéségével eljut oda is, ahová elődei képtelenek lettek volna.

Az egy méter hosszú, 76 centi magas és 110 kilós kutya végsebessége jelenleg 6,4 kilométer per óra, képes megmászni a 35 fokos emelkedőt és összesen 150 kiló terhet tud magával cipelni. Mindehhez még segítségre sincs szüksége, saját maga koordinálja mozgását Pentium 4-es processzorral, csak az irányt kell megadni neki.

Számos projekt fut ezen kivül, bár a mérnökök többnyire csak automata, pilóta nélküli járműveken és nem tömeggyilkos robotokon dolgoznak. Az egyre okosabb robotkatonák elterjedése ugyanakkor megállíthatatlannak tűnik, mert hosszú távon előnyhöz lehet velük jutni egy háborúban. Ahogy azt Kenneth Rose, az amerikai hadsereg őrnagya megfogalmazta: "A gépek nem fáradnak el. Nem hunyják le a szemüket. Nem bújnak fák alá, ha esni kezd az eső és nem beszélgetnek a bajtársaikkal. A gépek nem ismernek félelmet."

 

 

 

Forrás

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Én tutira megyek!

(Móci, 2010.02.01 22:37)

Bár a videó nem új, azért elég kemény. A "kutya" mozgása egészen emlékeztet egy állatéra, főleg mikor megcsúszik és korrigál. És elég ijesztő is (kinek ne jutna eszébe a Terminátor vagy a Mátrix). Egy ilyen robotot mondjuk harci feladatokra kezdenek el alkalmazni és nem bombahatástalanításra... Pár év múlva lehet páncéltörő puskákkal mászkálni :)