Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PÓLYA FERENC SÁNDOR

2012.11.09

1913. 07. 24-én született Kiskundorozsmán. Anyja neve: Jernei Viktória. Élettársa Varga Gyuláné, sz: Zatokar Erzsébet. Foglalkozása villanyszerelő.

A forradalomban és szabadságharcban egyáltalán nem vett részt, ez alatt az idő alatt a Budapest X. Tárna utca 6 szám alatti lakásán tartózkodott. A forradalom leverése után 5-6 nappal, bement a munkahelyére az Óbudai Gránitgyárban dolgozni, és a Kispesti Gránitgyár trafóházban, az egyik kollégájával, találtak egy PPS géppisztolyt 2 tár lőszerrel, amely fegyvert előtte a kolléga kezelte a forradalom alatt. A kollégája kérésére ő vállalta, hogy a fegyvert eltünteti, de mivel a fegyver tetszett neki, nem tüntette el, hanem szétszedte és részletekben hazavitte 1957. januárban és otthon a sufniban elrejtette. Nem volt vele szándéka, de emberi tulajdonság, hogy férfiember mindig vonzódott a fegyverekhez. Élettársa 1957. február 16-án szerette volna, ha Pólya Ferenc őt feleségül veszi, hiszen 1953. 12. 05 óta közös háztartásban élt és három gyermekét is a nevére íratta. Pólya Ferenc Sándor erre kilépett a munkahelyről is és 1957. 02. 18-án lépett be az új munkahelyére, de az élettárs szerint inni kezdett. Vargáné is megváltozott és erre mondja panaszában, hogy élettársa baltával kényszerítette arra, hogy szerezzen neki cigarettát, holott az iratok nem utalnak arra, hogy Pólya Ferenc dohányzott volna. Hogy lekösse magát, elővette a géppisztolyt és 03. 10-én összerakta, 15-én ki is próbálta a közelben levő bányában – legalábbis az élettárs szerint. Az élettárs 03.16-án a munkahelyén a Kőbányai Porcelángyárban, Bognár Gyula munkaügyi előadónak négyszemközt bepanaszolta Pólyát, hogy kibontotta tetőt, elővette a géppisztolyt, csőre töltötte, agyonlövéssel fenyegette meg őt és még néhány karhatalmistát, akik állítólag előzőleg megverték. De nem csak neki mondta el, hanem még a párttitkárt is kereste. Bognár Gyula jelentette az igazgatónak, ő pedig értesítette a rendőrséget. A rendőrség Pólya nélkül, az élettárs és a tanúk jelenlétében házkutatást tartott és a jelzett helyen meg is találták a fegyvert. Megtalálták Pólya Ferencet is a Rákosi pu. melletti italboltban. Az egykori főnökének a fiától, Dovics Istvántól kapott információ alapján, Pólya Ferenc villanyszerelőt az új munkahelyéről az Egyesült Gyógyszer és Tápszergyár Bp. X. Keresztúri út 30-38 szám alatti munkahelyéről vitték el, indokot nem közöltek vele. Vargánéval az élettárssal, a rendőrség 03. 19-én készített jegyzőkönyvet, de felhívták a figyelmét, hogy nem köteles vallani élettársa ellen. Ugyanakkor aláírta azt a jegyzőkönyvet, amelyben azt vallotta, hogy vallomásomat minden kényszer nélkül tettem meg. Az ő bejelentése alapján indult el az eljárás. Vallomását vajon mi motiválta? A bosszú, hogy élettársa nem vette feleségül? Ki tudja, de talán ez látszik a legbiztosabbnak.
Az elmeorvos megállapította, hogy Pólya Ferenc jó tanuló volt, gyermekkora óta dolgozott, kóros elmeállapotban nem szenved, alkoholt pedig alkalomszerűen iszik. Komoly betegsége eddig nem volt. A tetőről, állítása szerint azért szedte le a cserepeket, mert ott már régen befolyt az esővíz és miután azt többszöri jelzésre sem javították meg, ő maga akarta megcsinálni. Jelenlegi panaszai: 1957. március 16-án megverték, azóta bal fülére nagyot hall, feje fáj, időnként szédül, elsötétedik előtte, hányingere van. Bal füléből vér folyt. Mozgásnál különösképpen a bal vese táján erős fájdalmat érez. A vizsgáló orvos megállapította, hogy mindkét felső szemhéjon kifejezettebben a jobb oldalon, valamint a jobb alsó szemhéj környékén bőr alatti vérömleny látható. Bal fülkagyló duzzadt, kékesen elszíneződött. /Bevérzés/ Orrnyílásoknál alvadt vér látható. Bal vesetájék nyomásra érzékeny. Egyéb szervi, idegrendszeri eltérés nincs. Tudata tiszta. Magatartása rendezett. Minden szempontból tájékozott. Szellemi működések rendben. Téves eszmék, érzékcsalódások nincsenek.
A fegyverszakértő megállapította, hogy a lefoglalt fegyver, a Néphadseregnél 48M. címen rendszeresített 7,62 mm-es 71 lövetű dobtáras géppisztoly, szinte új állapotú és gondozott. Csövében néhány /3-4 héttel ezelőtt/ eszközölt lövésnek lőporfüst nyomai fedezhetők fel. A lefoglalt bűnjelek, emberi élet kioltására alkalmasak.
 

pfs1.png

 
 
Nyilvános tárgyalását, lőszer és fegyverrejtegetés vádjával a Budapesti Katonai Bíróság B. 2138/1957 számon tartotta 1957. 03. 21-én 10-kor. A tanács elnöke Odler János hadbíró fhdgy. a Rögtönítélő Bíróság megalakulásánál a 6/1956. Kormány sz. rendeletre hivatkozott. . A rögtönbíráskodást végül az 1957. évi 62. tvr. 1957. november 3-i hatállyal szüntette meg; eddig az időpontig a statáriális eljárásokban összesen 70 halálos ítélet született.”
Mivel a védőjével kegyelmi kérvényt nyújtottak be azonnal a halálos ítélet ellen, valamelyik ülnök azt támogatta, így az Elnöki Tanács döntött életéről, de a kegyelmi jogukat nem gyakorolták.
Pólya Ferenc Sándor villanyszerelőn az ítéletet 1957. április 8-án 16:30-kor a X. ker. Kozma utcai Országos Börtönben végrehajtották.
Az ítéletet hozták: Odler János hadbíró fhdgy. a tanács elnöke
                               Farkas Benő őrgy. katonai ülnök
                               Smigura Sándor szds. katonai ülnök.
Az ügyész neve nem ismeretes.
Nyughelye a Rákoskeresztúri Temető 233-as parcellájának 4. sor 1-es sírjában található
Személyes ügy, de kíváncsi volnék rá, hogy a volt élettárs, milyen lelki nyugalommal élte le hátralevő életét?
 

pfs2.png

 
 
Bencze Pali
 
Felhasznált irodalom: Hadtörténeti Levéltár, Budapesti Katonai Bíróság B. 2138/1957 számon meghozott ítélete és kihallgatási jegyzőkönyvei.
 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.