Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


„A Szabadság Hősei” című dokumentumfilm

2012.10.11

Idén novemberben mutatják be a Független Nemzeti Filmalkotók Közössége (FNFK) legújabb, saját gyártású dokumentumfilmjét, „A Szabadság Hősei”-t.

 
A film az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulója alkalmából, ismert és hétköznapi hősök visszaemlékezésein keresztül mutatja be a szabadságharc eseményeit.
 

a-film-alkotoi-dr.boross-peter-elnok-urral-a-forgatason-kasznar-gyula-fotoja.jpg

A film alkotói Dr.Boross Péter Elnök Úrral a forgatáson-Kasznár Gyula fotója
 
 
A produkció a fiatal alkotóközösség harmadik produkciója, eddig olyan dokumentumfilmek kapcsolódnak a fiatal filmesekhez, mint a 83.éves Guinness –rekorder sakkmester, vitéz Sinka Brigitta életéről szóló a „Tábla Királynője-10.000 játszmával a csúcsig” vagy a Magyar Honvédség kiváló katonasportolóit bemutató „Váll-lapos Sportolók”. A korábbi filmek több bemutatót, és számos sikeres fesztiválszereplést tudhatnak maguk mögött, a „Tábla Királynője-10.000 játszmával a csúcsig”  című alkotás elnyerte a VIII. Vas- Megyei Függetlenfilm Fesztiválon a „Legjobb Dokumentumfilm” díját.
 
A Szabadság Hősei szereplői: Dr. Boross Péter egykori Miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke, Baranyi László színművész (a Família Kft. Szeretett Nagypapája), Dózsa László színművész, Érdemes Művész (80 Huszár című film főszereplője,  Jean-Paul Belmondo magyar hangja), Dr. Kiss Tamás a MEFESZ alapító tagja, Dégi András a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége (POFOSZ) elnöke, dr. Bőzsöny Ferenc főbemondó, a Magyar Rádió Hangja (a Delta műsor és a Déli harangszó legendás orgánuma), Szécsi István a Flórián téri híradástechnikai gyár egyik védelmezője, továbbá Bérczesi Mihályné, aki két hősi halált halt szabadságharcos bajtárs ÁVH által elrejtett holttestének megszállott kutatója.
 
Mi vezet ahhoz, hogy egy nép fegyvert ragadjon a szabadságáért? Kik voltak azok, akik először kiáltották:”Elég!”? Mire kötelez egy bajtárs feleségének tett eskü? Hogyan lehet még a mai napig is repesszel a fejben élni? Milyen lehetett Bibó István és Dr.Kopácsy Sándor zárkatársának lenni és mi segített túlélni a nehéz börtönéveket? Mi fűz fél évszázadon keresztül valakit a Magyar Rádióhoz? Ezekre és még sok más további kérdésre is választ kaphat a néző, ha novemberben ellátogat a film bemutatójára, ahol a film alkotóival és szereplőivel egyaránt találkozhatnak.
 
A produkciónak még egy különleges 56-os vonatkozása is van, a film narrátora Sinkovits-Vitay András színművész, annak a legendás Sinkovits Imrének a fia, aki 1956. Október 23.-án a Petőfi szobornál több tízezer ember előtt elszavalta a Nemzeti Dalt.
 

dozsa-laszlo-szinmuvesz-a-forgatason-kasznar-gyula-fotoja..jpg

Dózsa László színművész a forgatáson-Kasznár Gyula fotója.
 
 
Az FNFK alkotói Baranyi László színművésszel közösen álmodták meg a film ötletét, melynek megvalósulásához a POFOSZ jelentős támogatást nyújtott. Az alkotók elmondása szerint az 1956-os szabadságharcról nem lehet elégszer, eleget beszélni. Nemzetünk modern kori történelmének olyan jelentős eseménye ez, ami a mai napig érezteti hatását. Az alkotók célja fiatalos szemléletben, a modern kor követelményeinek megfelelő digitális technikával, eredeti filmzenével, méltó megközelítésben, hiteles szereplőkön keresztül mesélni 1956-ról.
 
a film bemutatója :
2012. 11. 08-én 17.00-kor a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolában a Bp. XIV. Kolombusz út 11 alatt lesz. Megközelíthető a 7-es autóbusszal.
A cikkhez ajánlom hozzáolvasni a Világ Magyarsága 41. számának a 3. oldalán levő "Magyar feltámadás?" c. cikket. Várjuk az érdeklődőket.
 
Budapest, 2012.
A cikk szerzője: Nagy Sándor
 
Közvetítette: Bencze Pali

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.